Feng Shui bazen

Feng Shui

26/5/2020

Jeste li ikada pomislili da oblik i pozicija bazena može utjecati na vaš život i blagostanje? U ovom broju govorim o Feng Shui utjecaju bazena i na koji način ga pravilno pozicionirati kako  bi postigli veći sklad, obilje i napredak.

Utjecaj vanjskog okružja izuzetno je važan faktor koji određuje kvalitetu energije koja će se događati u vašim domovima i ako se nalazi na odgovarajućem položaju može obnoviti CHI vašega doma. Voda je jedan od najvažnijih elemenata u Feng Shui-u jer se veže za  životnu viziju, karijeru i komunikaciju. Kao što je esencijalna za život na zemlji tako je i jednako važna u vašem domu. Djeluje umirujuće i prenosi Chi energiju a u Feng Shui-u voda se koristi  kao aktivator obilja, financija i karijere.

GDJE POSTAVITI BAZEN, JACUZZI, FONTANU ili JEZERCE?

Voda u bazenu ima ogromnu energiju i zato može imati doista jak utjecaj na vaš dom i sve ukućane.  Mnogi stručnjaci ne preporučuju bazen blizu objekta   jer imaju tendenciju nadvladati objekt što predstavlja neravnotežu elemenata pa tako predominatna voda može okrenuti snagu protiv vas. Slijedite pravilo da vodu u bilo kojem obliku uvijek pozicionirate na sjever, istok ili jugoistok a do 2044 godine i na jugozapad vašeg vrta. Ako je bazen za plivanje onda je idealnije postaviti na istok ili jugoistok jer na sjeveru nećete imati dovoljna sunca za uživanje. U povoljnim uvjetima povećava vaše bogatsvo i jača aspekte vezane uz karijeru,  životnu viziju i  ideje. Vrlo je važna  kvaliteta vode, jer prljava voda asocira na mutne poslove jer je voda vezana uz karijeru i posao. Predstavnik je   bogatstva i  jasnoće  stoga držite vodu čistom jer zagađena voda vam može nanijeti veliku štetu.

Voda u bazenu spada u vodu stajaćicu i ima dvostruku simboliku; s jedne strane predstavlja mudrost i znanje a s druge bogatstvo. Bistra mirna voda predstavlja i dubinu tj bistrinu uma. Ona koja teče predstavlja novac i društvene veze stoga dodavanjem dinamične vode u vaš okoliš možete poboljšati količinu i kvalitetu osobnih prijateljstava kao i poslovnih veza.

KAKAV OBLIK I VELIČINU IZABRATI?

Zaobljen, okrugli ili ovalni oblik koji je okružen zdravom vegetacijom najbolji su oblici za bazen. Zaobljen oblik  koji podsjeća na oblik bubrega je najpoželjniji jer izgleda  kao da grli vaš dom. Oštri rubovi bazena nisu poželjni  a dobri su pravokutni koji imaju zaobljene uglove. Bazeni u obliku slova L ili s puno uglova nisu povoljni jer oštri kutevi stvaraju energetske strelice koje odašilju dalje u prostor ili prema kući. Veličina bazena trebala bi biti proporcionalna ostatku kuće ili dvorišta jer predimenzionirani bazen može simbolički rečeno ''utopiti'' svoje ukućane. Vodite računa da bazen ne bi trebao zauzimati više od 33,3% prostora u odnosu na cijelu parcelu.

Pozicija bazena ne bi smjela biti tik do kuće ili u neposrednoj blizini, najbolje ispred kuće malo izmaknut, omeđen nekim zelenilom, živicom  i dovoljno udaljen da ga možete ugledati sa vrata ili prozora.  

BOJA BAZENA I ODNOS 5 ELEMENATA

Voda je sama po sebi bezbojna tako da se za podlogu najviše  koristi svijetlo plava ili tirkizno zelena boja. Pri gradnji bazena trebalo bi voditi računa da se uspostavi ravnoteža svih 5 elemenata jer ćete jedino tada osjetiti pravu blagodat koju vam voda pruža. Voda i zaobljen oblik  bazena predstavljaju element vode. Zelenilo, drvene ležaljke ili nadstrešnice element su drva, pumpe i ostala oprema su metal, kamenje, cement ili pločice  element zemlje a osvijetljenje element vatre.

PRAVILA ZA GRADNJU BAZENA

  • Ne bi trebao biti iza kuće ili tik do kuće
  • Pozicija na istoku ili jugoistoku (do 2044 god. na jugozapadu)
  • Ovalni, okrugli, ili pravokutni sa zaobljenim uglovima
  • Ne zauzimati više od 33,3% vaše parcele
  • Ne bi trebao biti unutar ili na krovu kuće
  • Ne bi trebao biti napunjen sa jako puno vode
  • Sklad i ravnoteža svih  5 elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja, metal)

Ako se odlučite za gradnju bazena važno je biti siguran da bazen neće propuštati jer bi to moglo izazvati sakupljanje vode u vrtu. Puma i filteri za pročišćavanje su obavezni kako  voda ne bi stagnirala i stvorila uvjete za skupljanje komaraca.  Vodite računa o opremi, odvodnji, protočnosti i čišćenju.

Znači čista, bistra voda najsnažniji je energizator za privlačenje obilja.


Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti