Feng Shui savjeti za uređenje dječje sobe

Feng Shui

10/4/2020

Feng Shui za djecu nije samo razmještanje predmeta u sobi već podržavanje i poticanje djeteta na jedan osebujan način. Okruženje u kojem djeca borave je izuzetno važno jer su ona puno osjetljivija i sklonija utjecajima okoline od nas odraslih. Dok su djeca još mala ona jače osjećaju energije. Ako osvijestite koliko je važno stvoriti skladno okruženje svojem djetetu možete ga puno uspješnije potpomagati u njegovom razvoju. To znači da ćete ga moći bolje razumijet i tako upoznati prave osobine i odustati od oblikovanja djeteta prema svome idealu.


Uređenje

Uređenje dječje sobe moralo bi pratiti djetetovu dob jer kad je dijete još u jasličkoj dobi soba služi više za spavanje dok je starijem djetetu soba cijeli stan za sebe. Dječja soba je prostorija u kojoj se mora naći mjesto za razne namjene; od spavanja, učenja, igre, primanja prijatelja, sanjarenja do kutka gdje će se dijete povući kada je tužno ili neraspoloženo. Njezino uređenje bi trebalo biti u skladu sa 5 elemenata i školom krajolika. To znači da pri sjedenju i spavanju vaše dijete ima pregled i kontrolu nad cijelom sobom i vratima a odnos 5 elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i metal)  su u ravnoteži.

Oblik i namještaj


Dječja soba bi trebala biti dovoljno velika jer je djeci potrebno više kretanja. Soba mora imati dovoljno svijetlosti i sunca, što znači da izbjegavate sjeverne strane svijeta. Idealno je na istoku, jugoistoku te jugu.  Povoljan je oblik pravokutnika ili kvadrata a izbjegavati treba sobu sa više kuteva jer tada  neka područja života mogu ostati zanemarena. Namještaj treba pratiti djetetov uzrast i biti svijetlijih boja, najbolje prirodnih materijala no kako dijete raste i prelazi u stariju tinejđersku dob tako i boje mogu prelaziti u tamnije. Poželjno je da namještaj bude lagan za premještanje, ništa masivno, teško i glomazno jer je to u suprotnosti sa nježnom i krhkom dječjom prirodom. Ako je svijetli ili bijeli biti će lako poigrati se bojama te ih mijenjati kako dijete raste i razvija se. Svakako su poželjne vesele, žarke boje (žuta, zelena, narančasta..)  no ako je dijete hiperaktivno onda ćete morati izabrati smirujuće i hladne boje. Vrijedi i obratno pravilo ako je dijete previše mirno  tada unosimo žarkije boje i dezene.

Krevet


Kada u sobi boravi više djece važno je da svatko ima barem mali dio vlastitog prostora ma koliko on bio malen. Kod kreveta na kat važno je da dijete kojem je potrebno više zaštite, stabilnosti  i sigurnosti smjestite dolje.  U ovom slučaju treba biti oprezan i pratiti koliko dugo ostaviti takav razmještaj jer dijete na gornjem ležaju ima bolji pregled a svojom težinom ”pritišće” ono na donjem. Svaki krevet morao bi imati uzglavlje koje daje zaštitu dok spava jer na taj način stvara uvjete za miran  san. Spavanje u povoljnom smjeru pomoći će da vaše dijete bude uravnoteženo i da brže prebrodi teža životna razdoblja a radiestezijska izmjera reći će vam da li se na poziciji  kreveta nalaze podzemna zračenja koju mogu negativno utjecati na zdravlje vašeg djeteta.

Mjesto za učenje


Slaba koncentracija i nesigurnost mogu biti  razlog loše pozicije sjedenja dok dijete uči.  Idealno je kada su leđa zaštićena tj okrenuta zidu s pogledom na vrata i prozor ali ne između njih.  Ako je stol tako postavljen da dijete gleda u zid ukrasite ga na način da potiče na učenje. Na zidovima možete staviti razne motivirajuće slike, a na police lijepe predmete koji će stvarati pozitivne stimulirajuće točke.

Tepisi, zavjese i ostale sitnice


Pod bi djelomično trebao biti prekriven tepihom a možete ako za to ima mjesta i potrebe staviti više manjih. Izbjegavajte sintetiku jer se djeca često igraju na podu a prirodni materijali bolje dišu. Vrijedi isto za zavjese. Važno je održavati red, pa osigurajte košare i kutije u koje dijete može pospremiti svoje igračke nakon upotrebe.  Na taj način dijete će imati više mjesta za igru a energija  će moći teći bez zastoja. Svako životno razdoblje nosi sa sobom razvojne korake pa se tako i mijenja ukus omiljenih boja. Jedna od smjernica kako odabrati pravu boju za vaše dijete je poznavajući njegov Ki broj koji će vam otkriti koja boja ga najviše hrani i koja mu prirodno pripada. Za bolje razumijevanje djetetove osobnosti   potrebno je i poznavanje kojem od 5 elemenata pripada koje karakteru daje posebno obilježje pa iz toga možete izvesti određene zaključke.

Timski rad


Kada je dijete dovoljno staro,  npr predškolske dobi uključite ga u donošenje odluka o uređenju sobe jer već u toj dobi  ona vrlo dobro znaju što im se sviđa i odgovara.Tijekom procesa uređenja stvorit ćete veću bliskost, otkriti možda neke stvari o vašem djetetu koje niste ni znali, provesti kvalitetno vrijeme i još se dobro  zabaviti. Želite li napredovati u razvoju i poboljšati  vaš odnos sa djecom principi Feng shui-a mogu biti od velike pomoći.  Konkretni savjeti na praktičan  će način pomoći razviti dobru energiju prostora, potaknuti kreativnost, sposobnost učenja i inteligenciju, te razviti bogat i ispunjen odnos između vas i vaše djece. Nije li to san svakog roditelja?

Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti