Kako nam biljke šapuću

Feng Shui

18/5/2021

Jedan od najpoznatijih feng shui iscjelitelja negativne energije u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivnu energiju, već i bogatstvo. Biljke su najdjelotvornije i najsnažnije ako su bujne, vibrantne i pune živosti  s ravnotežom sunca i sjene jer tada istinski možemo uživati u njihovim blagodatima.

Biljke mogu vrlo djelotvorno pokrenuti ili usporiti CHI energiju. One nam donose zdravlje, vitalnost, bogatstvo i sreću. Život  bez biljaka ne bi bio moguć a terapija biljkama jedna je od najučinkovitijih metoda protiv depresije. Život s biljkama naročito ako ih imate u vrtu donosi nam neku vrstu uzemljenja i povezanosti s prirodom i samim sobom. Kada nam je okružje takvo da nam je vidik ružan ili neugledan biljke nas spašavaju i čine naš pogled u vanjski svijet ugodnim i lijepim. Na taj način  potiču protok pozitivne energije u prostoru u kojem se nalazimo.

Moguće ih je postaviti na mjesta na kojima nema protoka energije, ili na kojima je potrebno pokrenuti, ili pak ublažiti tok energije. Velike biljke usporavaju prebrzo kretanje energije pa su tu osobito dobre biljke širokih zaobljenih listova.

ŠTO NAM MOGU UČINITI ''LOŠE'' BILJKE

Biljke koje imaju igličast izgled ili bodlje ne bi trebali imati u našem interijeru ili u blizini našeg objekta u kojem živimo ili radimo. Bodljikavi kaktusi s Feng Shui stajališta nisu povoljne biljke jer odašilju energetske strelice prema osobi koja je u njihovoj blizini. Osim toga kaktusi se povezuju s previše vatrene energije koja izaziva svađe, krv i opasnost. Bonsai je sporo rastuća biljka kojoj na neki način  kontroliramo prirodan rast i razvoj stoga ona u prostorima može značiti stagnaciju na nekim područjima života ili čak i nazadovanje.  Kako uvijek postoje izuzeci u nekim slučajevima te je baš potrebno imati takve biljke ako se želimo od nečega obraniti a one nam tada služe kao stražari ili zaštitari. Puzavci koji svojim rastom prirodno kreću prema dolje također mogu imati potencijal da zaustave ili uspore određeni segment vašeg života no takve biljke su povoljne ako nam je okružje jako aktivno – yang  i nedostaje nam yin energije. Da bi postigli ravnotežu biljke poput puzavca mogu biti prava blagodat i lijek za takve situacije.

DOBRE FENG SHUI BILJKE

U dobre i povoljne Feng Shui biljke spadaju bambus, bor, božur, magnolija, orhideja, krizantema, krasula, srebrna kruna, drvo i cvijet šljive, narcise i druge gomoljike, ljiljan, lotus, breskva, naranča, begonija, gardenija te philodendron scandes ili drvo novca.

Krasula se preporučuje saditi u dekorativnoj posudi uz glavni ulaz jer privlači obilje i napredak unutra te se još naziva i money tree tj biljka novca.

Bambus je poznat po svojoj čvrstoći,  dugovječnosti i izdržljivosti. Uvijek je zelen, simbol dobrog zdravlja a Kinezi ga rado koriste za sreću u poslu ako je posađen na sjeveru ili za privlačenje povoljne CHI energije ispred kuće, idealno na jugu.

Božur je cvijet bogatih i ponosnih a simbolizira ljubav i žensku ljepotu. Izgleda vrlo raskošno i smatra se da donosi dobru sreću.

Narcisa je također simbol velike sreće a u Kini se poklanja prijatelju za Novu godinu kao simbol novih početaka.

Naranča nosi simbol sreće, obilja i napretka. Idealno je da bude na ulazu u objekt, sa svake strane po jedna.


Ako pažljivije promatrate odnose u prirodi vidjet ćete zašto neke biljke bolje uspijevaju na sjevernoj strani, a druge na južnoj, zašto se neke biljke dobro slažu, dok druge ne.

BILJKE KAO ELEMENT DRVA

Sve nijanse zelene boje, vitka i visoka stabljika, brzi rast, brzi cvat a najviše one što rastu u proljeće, tzv. vjesnici proljeća kojima pripada tulipan, narcise, visibabe, sve su to biljke elementa drva. Tu se pridružuje i proljetno povrće poput luka, šparoga, celera, peršina, poriluka, blitve. Te biljke najbolje uspijevaju na istoku i jugoistoku a mogu i na sjeveru (voda hrani drvo).

ELEMENT VATRE

Energija vatre je lako prepoznatljiva jer nas podsjeća na plamene vatrene jezičke. Biljke elementa vatre su kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, yuke, ananas, rajčica,  zelena salata, radič. Cvijeće koje ima izrazito vatrenocrvenu, ružičastu ili narančastu boju cvijeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trokutasti, oštri, igličasti). Ove biljke najbolje rastu ljeti i uspijevaju na jugu, istoku i  jugoistoku (drvo hrani vatru).

ELEMENT ZEMLJE

Asocijacije su žuta boja i sve zemljane nijanse, stabilna energija, biljke koje više rastu u širinu, nižeg su rasta i biljke koje nazivamo pokrivačima tla . Pravi povrtni predstavnik je bundeva.Ove biljke dobro uspijevaju na jugozapadu i sjeveroistoku te na jugu (vatra hrani zemlju)

ELEMENT  METALA

Ima sabijenu i koncentriranu energiju. Biljke prirodno imaju glavičasti oblik, bijele, sivo-srebrne, metalik ljubičaste boje kao npr  grm lavande. Ovdje pripada povrće s okruglim glavicama i sivozelenim listovima -  karfiol, kelj, kupus, koraba,  rotkva. Među drvećem, predstavnik elementa metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju. Biljke metala najbolje uspijevaju na zapadu i sjeverozapadu, jugozapadu i sjeveroistoku (zemlja hrani metal)

ELEMENT VODE

Energija vode je  dinamična i fleksibilna i voli dubine. Najlakše ju  je prepoznati po valovitom obliku,, crnoj, tamno plavoj, te jezersko zelenoj boji. Ovdje spada drveće i cvijeće koje imaju jedan od ovih obilježja  - njihovi listovi i cvjetovi padaju prema zemlji, cvijeće ima dominantno plave cvjetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova. Karakterističan predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem - vinova loza. Biljke najbolje uspijevaju na sjevernoj strani,  te zapadnoj i sjeverozapadnoj  (metal hrani vodu).

Bitno je samo prepoznati kojoj vrsti energije pripada biljka, onda je lako znati  gdje joj je mjesto u prostoru i kako će se slagati s drugim biljkama.

Njegujte svoje biljke, uklanjajte ocvale cvjetove i uvelo lišće, presađujte ih kako bi im pružili novi prostor za njihov razvoj a biljke će vam to vratiti svojom ljepotom, davanjem plodova  i pozitivnom energijom. Bitno je samo slušati što nam to one šapuću.

Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti