Kuhinja - srce svakog doma

Feng Shui

25/5/2020

Sjećate se kuhinja naših mama? Relativno male, mračnije, odvojene od ostatka prostora, kuhanje iza zatvorenih vrata, sami a ponekad i usamljeni.

Hvala Bogu ta priča više nije aktualna i sada uživamo kuhajući i komunicirajući s našim najmilijima a ponekad se i naši malci zateknu kuhajući sa nama – mamama a onda smo najsretnije na svijetu.

Uređujete li kuhinju postoji par tajni i to stvarno pametnih koje će nam uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji, dati dobar osjećaj dok kuhamo spremajući zdrav obrok našim najdražima a da pritom dobivamo priljev nove pozitivne energije.

Nekoć davno bilo mi je važno samo da zadovoljim estetske kriterije prostora no hvala bogu na tome nije ostalo.  Kroz edukaciju, samorazvoj, čitanje i razgovor sa arhitektima naučila sam gdje griješim, što mogu popraviti i kako se mogu poštedjeti muke i iscrpljenosti kod pripremanja obroka i učiniti svoj boravak u kuhinji što ugodniji.

Većina nas se  slaže da je kuhinja najfrekventnija prostorija u svakom domu u kojoj boravimo. Isto tako smatram da je kuhinja  srce svakog doma pa zaista zaslužuje posebno mjesto i pažnju u našim životima.  

POZICIJA KUHINJE

Za neke je kuhinja manje bitna jer je i ne koriste često i uglavnom jedu vani. Za obitelji s djecom što je i moj slučaj, kuhinja je uvijek u pogonu i rijetko kad je u stanju duljeg mirovanja.  Kuhinja bi trebala biti odmaknuta od glavnog ulaza, više zaštićena jer pri kuhanju bi trebali biti mirne staložene energije kako bi i naš obrok bio energetski pozitivno obilan i ukusan.

Bolje pozicije su na istoku ili jugoistoku  što se veže uz zdravlje i vitalnost te obilje.

Izbjegavati kuhinju u centru stana ili kuće jer bi centar trebao ostati prazan.  Kuhinja je svakako živahna i vibrantna prostorija, puna energije, aroma i tekstura pa ako vam se nalazi u centru i to  ne možete izbjeći onda svakako pokušajte bojama i materijalima kuhinju učiniti što manje uočljivom i umiriti je.

RASPORED PLOHA

Dobro osvjetljenje, funkcionalnost i raspored ploha pomoći će vam da dobijete više energije koja će vam biti potrebna u pripremi objeda a to je vrlo važno jer iscrpljen kuhar sigurno neće moći pripremiti ukusan i hranjivi objed. To znači da postoji logika postavljanja kuhinjskih uređaja i radnih ploha jer je sama priprema obroka niz radnji koje moramo obaviti u slijedu.

Krenite od frižidera pa radne plohe jer ćete nakon što dođete kući prvo staviti namirnice u frižider. Nakon toga ide pranje ili čišćenje namirnica i sudoper pa zatim opet radna ploha gdje sjeckate i pripremate hranu a odmah pored ide štednjak. Kada je hrana skuhana trebat će vam opet ploha za pristavljanje s koje ćete nositi hranu na stol. Poanta ovog rasporeda je u kontinuitetu, logici radnji od same pripreme do pristavljanja. Tako ćete izbjeći iscrpljenost hodajući i radeći nepotreben korake u kuhinji koji u konačnici dovode do osjećaja fizičkog umora i manjka volje za kuhanjem.

STIL

Kaže se da se o stilovima ne raspravlja i to je točno no koji god odabrali pazite da elementi nemaju previše utora, profilacija u kojima se zadržava masnoća i prljavština.

U manjim prostorima su poželjne svijetlije boje koje prostor čine većim, a ako je prostor veći možete se poigrati i tamnim bojama.

Poželjna je svakako  prirodna rasvjeta kroz dan, te umjetna iznad radnih ploha, a centralna na stropu. Ostala vrsta rasvjete koristila bi se u slučaju niskih ili visokih stropova no to su slučajevi za sebe.

ŠTEDNJAK - VODA KONTROLIRA VATRU

Najvažniji dio kuhinje je štednjak jer se smatra da stanje štednjaka direktno utječe na životnu moć ukućana.

Radije izaberite plinski umjesto električnog štednjaka zbog stvaranja elektromagnetskog polja koje negativno utječe na pripremu hrane. Najbolje pozicije su na sjeveru, sjeveroistoku i jugozapadu.

Štednjak predstavlja element vatre a jedino je voda može kontrolirati stoga je sjever najpoželjniji. Ako gledamo prema East-West teoriji tada se može još staviti i na istok, jugoistok i jug a to sve naravno vrijedi samo za sjevernu polutku. Izbjegavajte štednjak na sjeverozapadu jer predstavlja metal tj nebo i oca – glavu obitelji a vatra na vratima neba može sagorjeti tu sreću. U tom slučaju premjestite štednjak ili uvedite element zemlje koji će dati potreban balans ovoj situaciji.

Štednjak ne bi trebao biti pored  ili nasuprot sudopera, perilice ili frižidera – sukob vode i vatre = svađa u obitelji. Isto vrijedi i za pećnicu.

Zašto se to sve čini tako komplicirano?  Sjetimo se da je vatru teško kontrolirati pa je najbolje držati vatrene elemente na jednom mjestu.

Izbjegnite kaos

Želite li uživati s pozicije udobnosti, mirnoće, koncentracije i jednostavnosti za vrijeme pripremanja obroka, držite se navedenih smjernica jer ćete se naći u maratonu koji će trajati satima.

I još jedna VAŽNA:  ako ikako možete utjecati na vaš budući raspored kuhinje tada pazite da niste leđima okrenuti vratima tj da imate pregled nad prostorijom.

Za kraj ponavljam da uzmete u obzir da su ovo preporuke na temelju Feng Shui statične metode što znači da ne uzimamo u obzir osobne Ki brojeve ukućana, energetsku mapa stana/kuće niti pozicije letećih zvijezda koje ipak mijenjaju sliku i daju bolji i kvalitetniji pristup.

Važno je  napomenuti da je svaki prostor priča za sebe i da je uvijek potrebno promatrati i  osjećati prostor kao jedno živo biće koje ima svoj tajni život i sukladno s tim učiniti potrebne radnje.



Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti