Otimači energije. Kako potaknuti povoljnu energiju vašeg prostora?

Eko dizajn

25/1/2024

OTIMAČI ENERGIJE I KAKO POTAKNUTI POVOLJNU ENERGIJU VAŠEG PROSTORA?

 

Sve što postoji je neki oblik Energije koja je neutralna.  Ono što joj daje plus ili minus je prostor, oblik i uvjeti. Može biti Yin ili Yang,  tj pasivna iliaktivna. Posjeduju je sva  živa bića,biljke, ali i neživi predmeti.

Već smo naučili da je za zdravo i svjesno stanovanje važna urednost i čistoća stambenog ili poslovnog prostora.No to je samo dio priče. Unatoč tome dešava se da osjetimo da u prostoru nešto nedostaje i da atmosfera nije kakvu bi željeli osjetiti.  Teško je razlučiti što je to što nam nedostaje a ustvari je vrlo jednostavno.

POTAKNITE POVOLJNU ENERGIJU KADA:

©     želite oživjeti prostor, učiniti ga kvalitetnim i ugodnim za život

©     osjećate da je nekako sve usporeno u životu bez vidljivog napredka

©     kada se ukućani često svađaju bez nekog očitog razloga

©     želite privući sreću i pozitivne promjene u svoj život

©     započinjete novi poslovni poduhvat, novu vezu, novi start i sl.

©     kada želite bolje zdravlje

Danas je život vrlo dinamičan, nameću nam se gomile stvari koje bi ''trebali'' kupiti, punimo naše stanove i poslovne prostore sa stotine sitnica, aparata, neprikladnim namještajem, umjetnom rasvjetom,  plastikom i nezdravim materijalima. Kada se to sve složi, uz prehranu i način života pitamo se zašto smo nezadovoljni ili bolesni.

SVJESNO STANOVANJE I ODRŽIVI DIZAJN PRISTUPA  CJELOVITO OVOM PROBLEMU IRIJEŠAVA TO NA VIŠE NAČINA.

Napravite popis što vam sve smeta išto biste prvo željeli promjeniti u prostoriji.

Uzmimo na primjer dnevni boravak sa blagovanjem u kojem svi najčešće boravimo.

Pogledajte koliko imate danjeg svijetla ili sunca i da li je potrebno promijeniti zavjese ili dodati neko osvijetljenje?  Pogled van trebao bi biti kroz čist prozor, poželjno na nešto zeleno ili barem oku ugodno.  Da li je vaš namještaj adekvatne veličine, da li blokira vaše nesmetano kretanje i ako da tada ili nešto izbacite, presložite ili napravite plan za kupnju novog namještaja koji će biti manji, po mogućnostibez oštrih bridova i napravljen od prirodnih materijala.

Da li imate lijepe zdrave biljke ili je već pola toga uvenulo, skuplja prašinu i zabačeno sjedi negdje u kutu? Radije imajte jednu lijepu biljku o kojoj se možete brinuti nego puno manjih za koje nemate vremena. Sugeriram biljke sočnih, mesnatih listova, bez bodlji i trnja.

Da li su vam zidovi prepuni raznih slika, stilova koji se ne uklapaju? Svaka umjetnička slika djeluje na raspoloženje i stanje promatrača, čak i ako je vidi samo jedan put. Moguće da neki motivi potiču agresiju, tugu i nelagodu i šire vrlo tešku energiju iako se ponekad radi i o remek djelima. Zato razmislite o tome što je na vašim zidovima i stavite samo ono što vam se sviđa.

Napravite popis svih stvari koje su oštećene ili neispravne i krenite redom mijenjati ili popravljati. Mene je dugo vremena živcirala klimava kvaka na vratima i nakrivo postavljen prekidač. Svaki put pogled na to oduzeo mi je dijelić dobrog raspoloženja, osjećala sam se loše i kao da sam dodavala težinu obavezama koje su me čekale.

Vrločesto nismo ni svjesni da su sve ove stvari zapravo  “otimači energije” koji nam kradu pozitivnu energiju, remete naš mir i ugrožavaju naše zdravlje.

Prozračujte svoj dom svaki dan i svaku prostoriju nevezano za godišnja doba i dopustite novoj svježoj energiji da uđe u vaš dom.

Prvi kontakt sa stanom su vaša ulazna vrata i hodnik i na taj dio trebati posebno obratiti pažnju. Vrata neka se otvaraju pod kutem od 90 stupnjeva, ispred vrata neka vas dočeka nešto što je blisko svim ukućanima i čisti otirač. Hodnik neka je uredan, prohodan i dobro osvijetljen i pokušajte ga organizirati tako da sve stvari stanu u garderobu ili ormarić za cipele.

Bijeli ili zidovi u boji? Stvar je ukusa i balansa no ako je vaš stan oskudno uređen uz pravilno odabranu boju stvorit će se punoća i toplina prostora. U zajedničkim prostorijama bolje je koristiti zemljane tonove koji stvaraju više harmoničnu atmosferu i bude ugodu.

Oblici također utječu na protok energije pa tako jedan veći okrugli tepih u boravku može napraviti čudo i promijeniti potpuno izgled i doživljaj prostora.

Osim osjetila vida aktivirajte i osjetilo njuha (mirisa) pa nabavite eterično ulje finog mirisa, ali pazite da je organskog podrijetla jer od sintetskih proizvoda vas može zaboljeti glava.

OTKRIJ I ISKORISTI DOBRU VIBRU I POVEĆAJ PRODUKTIVNOST DOK SI KOD KUĆE ILI NA POSLU.

Superkompostiranje koje dolazi sa istoka - BOKASHI

Pročitaj više

Uređenje interijera sa pričom i poukom

Pročitaj više

Što je to eko dizajn i kako opremiti prostor na održiv način?

Pročitaj više

Na koji način živjeti jednostavno, po načelu manje je više?

Pročitaj više
Sve novosti