Superkompostiranje koje dolazi sa istoka - BOKASHI

Eko dizajn

25/1/2024

BOKASHI - SUPERKOMPOSTIRANJE KOJE DOLAZI SA ISTOKA

Tema koja me privukla od nedavno je i kompostiranje u stanu i to od kada sam uzela jedan mali gradski vrt te počela saditi i učiti o biljkama.

Moj primarni posao i cilj je pomoć pri uređenju interijera ali kroz ekologiju i održivost što rezultira da se čovjek osjeća dobro, zdravo i ispunjeno u svom domu te tako dođe do većeg zadovoljstva, boljeg zdravlja i motivacije.

No kako je život ustvari povezan i ispreplepeten a jedno nadopunjuje drugo, tako je i ovo učenje došlo kao dodatak za osvještavanje koliko ustvari bacamo hrane a da je ne možemo iskoristiti.

Kada sam počela koristiti Bokashi način kompostiranja uvidjela sam da ustvari smanjujem količinu otpada, a  s druge strane stvara se koristan proizvod koji mogu iskoristiti kao gnojivo, za zemlju ali i odčepljavanje odvoda i cijevi.

Smatram se praktičnom osobom i  naravno da me to jako razveselilo jer ako već pričam o ekologiji u uređenju interijera onda je ovo samo proširenje priče koja potiče ljude da u svakodnevnici koriste jednostavne metode koje štite okoliš,brinu o prirodi ali i čovjekovom zdravlju.

Uz moj video gdje se može vidjeti kako to izgleda,napisat ću glavne značajke ovog načina kompostiranja.

ŠTO JE TO BOKASHI KOMPOSTIRANJE?

Bokashi je japanski naziv i dolazi iz Azije. Kod nas još nije tako prihvaćen, no ono što je možda bitno čuti je da na ovaj način u velikoj mjeri smanjujemo kuhinjski otpad i sam proces puno kraće traje od klasičnog kompostiranja.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG I BOKASHI KOMPOSTIRANJA?

Kod klasičnog kompostiranja dodajemo zeleni i smeđi materijal odnosno  pokošenu travu, sijeno, lišće, grančice, ostatke od povrća i slično. Bokashi princip osim klasičnog materijala dodajemo mliječne proizvode i ostatke mesa, čak i sitnije kosti, ostatke hrane nakon ručka koji se pretvaraju u bogato gnojivo.

ŠTO NAM TREBA ZA BOKASHI KOMPOSTIRANJE?

Za uspješno Bokashi kompostiranje potrebna je dobra posuda za kompostiranje, kuhinjski otpad i Bokashi starter. Ja kupujem starter ali čitala sam da ga možemo i sami napraviti.

Ovaj komposter koji ja koristim sastoji se od unutarnje i vanjske posude. To je bitno jer se pri procesu fermentacije cijedi  tekućina na dno vanjske posude a kruti dio ostaje gore u unutarnjoj kanti.

Posuda se treba dobro zatvoriti da nema kisika kako bi mikroorganizmi mogli svoj posao dobro odraditi.

Veličina posude bi trebala biti cca 10 litara, mora imati poklopac i na donjem dijelu pipu kroz koju praznimo tekući dio.

Posudu za bokashi možemo i sami napraviti tako što uzmemo dvije kante iste zapremine. Takve kante se mogu staviti jedna u drugu. Kantu koja ide u unutrašnjost potrebno je izbušiti dno. Tako će dno kante biti rupičasto i tekućina će se cijediti u vanjsku kantu. Unutrašnja kanta se poklapa poklopcem.

ŠTO SE SVE MOŽE STAVLJATI U BOKASHI KOMPOST?

Kuhinjski otpad: ostaci povrća i voća,  ostaci mesa i mliječnih proizvoda, i na kraju starter.

Napunjena posuda, koju smo poklopili, ostaje tako cca. 2 tjedna. Za to vrijeme potrebno je povremeno iscijediti tekućinu koja nastaje u procesu.

 

Miris komposta bi trebao biti više ugodan nego neugodanjer tada očito nešto ne radimo dobro. Npr. kiselo slatkasti miris je u redu. Ponekad posipanje površine starterom rješava taj problem.

ŠTO DOBIVAMO NA KRAJU?

U procesu dobivamo dva odlična proizvoda: tekućinu -koncentrat i kruto gnojivo. Tekućina je bogata korisnim mikroorganizmima. Može se koristiti na različite načine: za uklanjanje neugodnih mirisa iz odvoda (posebno iz sudopera), za zalijevanje biljaka (potrebno je razblažiti vodom). Kruti dio je baza za obogaćivanje zemlje i vrtnog komposta.

 

GDJE PRAZNITI POSUDU?

Tekući dio možemo staviti u flašicu i  razrijediti vodom, omjer 1:200 i tekućinu iskoristiti u roku jednog dana. Ako ga ne iskoristite za sebe, poklonite ga susjedi ili prijateljima.

Tekućinom zalijevamo sobne biljke, vanjsko bilje, sadnice povrća, voća i sl.

Kruti dio možemo zakopati u vlastiti kompost ako ga imamo, ili npr u zemlju, ili ga pomiješati sa zemljom biljaka koje imamo u stanu ili vrtu u teglama.

 

S obzirom na to da svi moramo odvajati otpad u one smeđe vrećice koje nam uvijek negdje smetaju, poderu se i imaju neugodne mirise, smatram da je onda bolje kompostirati na ovaj način jer imamo veću korist ali i stvaramo manje otpada.

 

Uređenje interijera sa pričom i poukom

Pročitaj više

Što je to eko dizajn i kako opremiti prostor na održiv način?

Pročitaj više

Otimači energije. Kako potaknuti povoljnu energiju vašeg prostora?

Pročitaj više

Na koji način živjeti jednostavno, po načelu manje je više?

Pročitaj više
Sve novosti