Ženska intuicija je mnogo žena dovela do uspjeha

Iz medija

24/2/2021

Prenosimo intervju koji su Lana i Jassna dale za portal Žene i Novac.

 • ŽIN: Što točno prodajete, odnosno naplaćujete?

Lana: Preko svoje tvrtke Domus Decorum pružam nekoliko usluga.

 • Prva je ekološko uređenje interijera.

I to je ono što me pokreće i za što se jako zalažem. Duboko promišljanje kako nečiji prostor učiniti zdravim, ugodnim i motivirajućim za život ili rad je nešto neprocjenjivo i to je ono što me inspirira i gura da stalno istražujem što još mogu postići da bi svi mi živjeli bolje i kvalitetnije.

Radim s ljudima koji su već dosta otvoreni za promjene, koji traže bolje za sebe i svoju obitelj, a onda sam im ja kao neki kompas, oslonac u cijelom projektu uređenja dajući im savjete, istražujući za njih ono što im treba u prostoru da bi došli do najboljih rezultata.

U dizajnu uvijek tražim neku priču ili pozadinu oko koje mogu graditi rješenja. Nešto što ima smisla za klijenta i što podiže vrijednost u konačnici. Sve je usko vezano uz prirodu i ekologiju.

 • Veliki dio svog poslovanja odnosi se na feng shui projekte i savjetovanje koji uključuju kompletan cjeloviti pristup životu i radu.

Tu spajam dizajn interijera (stambeni ili poslovni) s dodatnim aspektima koji su dio Feng Shui nauke.

Kroz razgovor saznajem s kojim životnim izazovima se klijent suočava da bi mogla što uspješnije napraviti procjenu, predložiti promjene, urediti nečiji dom, ured ili vikendicu, ali i savjetovati u drugim smjerovima. Ovaj pristup vezan je uz očitanje energije iz okružja u kojem se nekretnina nalazi, a onda ulazim u interijer i gledam što se događa tamo te predlažem nova rješenja.

Oba pristupa temelje se na ekologiji samo što je Feng Shui pristup suptilniji, osvješteniji, a rad se temelji na uspostavi neometanog protoka energije kroz prostor, stvarajući balans između čovjeka i prostora, vodeći brigu o zdravlju te koji potiče osobni razvoj svakog čovjeka.

 • Treća usluga koja mi je jako prirasla srcu i prati me od djetinjstva je aranžiranje.

Tu sam kao kod kuće jer me taj umjetnički duh prati od kad znam za sebe. Aranžiram sve što treba, za bilo koju priliku, a profesionalno sam 10 godina uređivala trgovine i izloge internacionalnih brendova. Klijenti, koji su otvoreni za slušanje i nisu klasičari, mogu dobiti od mene uslugu koja se bazira na aranžiranju s pričom i poukom. To me baš veseli jer cijeli proces postaje zanimljiv.

Jassna: Dobro Mjesto je mjesto za osobni rast i razvoj kroz yogu i Heal Your Life programe. U njemu njegujem put osvještavanja sebe kroz tijelo, emocije i kroz obrasce ponašanja i uvjerenja.

Nit vodilja mi je rasvijetliti svojim klijentima da je dobro mjesto mjesto unutar njih te da uz moju podršku i moje programe možemo zajedno doći do njega.

U Dobrom Mjestu, podučavam kako unaprijediti kvalitetu života kroz:

 • privatne satove yoge,
 • grupne online satove yoge
 • vođene meditacije (yoga nidru)
 • life coaching
 • executive coaching
 • online program osobnog razvoja: 21 dnevni izazov – Moja pozitivna promjena
 • online program Promijeni misli – izgubi kilograme

Često spajam jogu s coachingom jer, kada osvještavamo sebe na više razina našeg postojanja (fizičkoj, energetskoj, mentalnoj, emotivnoj), dobijamo bolji uvid o vlastitim ograničenjima na temelju kojih gradimo put do ostvarivanja svog punog potencijala.

Pokrenula sam i projekt MINI BLISS meditacije za djecu i roditelje kroz koji mi je cilj educirati roditelje o važnosti meditacija te ponuditi za djecu kvalitetan sadržaj za razvijanje samopouzdanja, kreativnosti, lakše nošenje sa promjena, razvijanje dobrih odnosa itd.

 • ŽIN: Kako ste krenule i zašto?

Lana: Ja sam, kao i mnoge žene ovdje, došla do onog trenutka kada sam rekla – dosta je rada za druge, vrijeme je da sama kormilarim svojim brodom i stvaram svoju sreću. Naravno, poklopilo se da se taj klik desio u zrelim 40-ima.

Osoba sam koja ne voli ovisiti o drugima, raditi i živjeti u okvirima, koja ovisi o nečijoj dobroj volji ili raspoloženju. Radila sam više od 20 godina za druge u velikim internacionalnim kompanijama. I, tek prije par godina, odlučila sam okrenuti novi list. To je bio velik, i, priznajem zastrašujući, korak za mene, ali je bio put prema slobodi koja za mene nema cijenu.

Nakon završetka četverogodišnjeg studija za cjeloviti Feng Shui, neko vrijeme radila sam gratis. Učila sam, gradila polako svoju priču, radila na crno, istraživala, eksperimentirala – samo da opstanem. Zaleđe nisam imala, oslanjala sam se samo na sebe i vlastitu snagu. Krenula sam od nule i koristila sam samo svoje znanje i alate koji su mi pomogli da vjerujem u sebe i da će sve jednog dana doći na svoje.

I, onda se na pola puta dogodila korona, koja mi je malo pomutila planove i stavila na kušnju sav moj rad, trud i smisao rada za sebe.

Uz koronu je došao i prijelom noge pa sam pomislila…što sad? Kako da se izvučem iz toga, a da ostanem jaka, svoja i da slijedim svoj put. Taman kad sam zacijelila rane, kao grom iz vedra neba, moj jedini alat na koji sam se oslanjala je doslovno umro. Moje moćno računalo koje sam fino platila – nije više bio u funkciji. Pitala sam se što sad?

Što čovjek radi kada više nema sredstva za rad, tržište je u kolapsu i kada mu se za redom poslože takve stvari. I, onda sam malo kasnije shvatila. Apsolutno ništa. Prihvaćam sve i borim se jer ne vidim opciju da odustajem.

Ostale sitnice koje su samo dodavale ulje na vatru neću sada spominjati, ali bilo ih je dovoljno.

Jassna: Po profesiji sam glumica, slobodnjak. Kako glumački život zna biti vrlo izazovan, tražila sam način da snažnije i samopouzdanije prevaziđem dane mi izazove.

Budući da je joga prisutna u mom životu sad već skoro 20 godina, poželjela sam dublje zaroniti u njenu filozofiju koja me je jako privlačila jer mi je pružala svojevrsno utočište i mir.

2014. godine, upisujem edukaciju za yoga učitelja kako bih razvila svoju osobnu praksu i proširila svoje znanje, no stjecaj okolnosti i veliki poticaj mojih učitelja odveo me je u smjeru podučavanja joge. Krenula sam iz hobija – za dodatni džeparac. No, s vremenom sam počela dobijati sve više upita za vođenje satova, a onda su počeli dolaziti i prvi privatni klijenti. Rad s njima otkrio mi je da im dajem puno više od joge.

Dijeleći s njima iskustva i znanja iz područja osobnog rasta, shvatila sam da iza sebe imam veliki broj završenih seminara, radionica, edukacija, osobnog rada, ali i da osjećam da mi nedostaje struktura.

2017. godine završavam edukaciju za Heal Your Life trenera, a nakon toga i edukaciju za Heal Your Life coacha te krećem održavati radionice, predavanja, a na kraju coaching, rad 1:1.

2021. godine završavam još jednu, AoEC edukaciju za executive coaching.

Kada sam prije godinu i pol dana ušla u jedan izuzetno težak životni period, i kada sam se osjećala poprilično shrvano i izranjavano, probudila se ona Čarobnica u meni koja je zatražila da dođem na bolje mjesto – jer ja to zaslužujem! Znala sam da se trebam ustati, osnažiti, vrati sebe sebi i preusmjeriti svoj život k obilju svega što mi je tada nedostajalo.

Upravo pokretanje i postavljanje Dobrog Mjesta činilo je to moje iscjeljenje! 6 mjeseci kasnije – otvorila sam svoj obrt.

Za 2 tjedna, 7.3., Dobro Mjesto će proslaviti svoj prvi rođendan. Iako sam pokrenula posao u pravo nevrijeme, kada je baš sve stalo (kazališta, nastupi, yoga i fitness centri itd.) i kada su se ljudi počeli pribojavati osobnog kontakta, čini se da je ipak bilo pravo vrijeme za posegnuti za svim svojim resursima, posebno onim uspavanim i zaboravljenim kako bi u ovim ograničenjima našla put za opstati.

Upravo zadani nam zidovi potaknuli su me, motivirali, inspirirali i navodili da tražim nova rješenja, nove načine. Mislim da je ovo vrijeme vrijeme za istinske umjetnike i kreativce! Kao što je to dirljivo prikazao film La vita é bella. Više nego ikada, svima je potreban povratak sebi kao i pregršt alata kako se prilagoditi velikim promjenama kojima svjedočimo.

 • ŽIN: Kako onda zarađivati na ženski način?

Lana: Hmm, nemam neku uspješnu formulu, ali znam da u svakom od nas postoji i muška i ženska strana. Općenito sam mišljenja da je ženama teže u poslu jer se više troše energetski, fizički i emotivno na puno različitih životnih polja.

A dodatno je nažalost još uvijek da smo djelomično diskriminirane. Žene rađaju, brinu, žele ugađati, bave se s toliko stvari jer očito to mogu. S druge strane nam to oduzima ono vrijeme i snagu koju bi mogle uložiti u karijeru i zaradu.

Pravi je uspjeh uspostaviti balans između ta dva aspekta. Jedini način da to napravimo je da upoznamo sebe, svoje jake i slabe strane, da naučimo poštivati i ono što ne znamo, ali se možemo potruditi da naučimo. Cijeniti ljude oko sebe, samog sebe, slušati se, je po mom mišljenju dobar način kako poslovati i zarađivati – jer u protivnom možete ostati s gorčinom u ustima.

Ja sam majka dva sina. Drugog sina sam rodila s 42 godine, istovremeno sam 4 godine studirala, kućila se, tražila promaknuće na poslu, a onda nakon toga dala otkaz pa otvorila firmu. Zaista ne znam otkud snaga za sve to, ali valjda se to prirodno stvori kada čovjek ima cilj, veliku želju da krene u nove početke i ne osjeća to kao veliki teret.

Primijetila sam da žene mogu raditi bolje multitasking poslove, da se sve više oslanjaju na svoj osjećaj ili šesto čulo je li nešto dobro ili nije bez obzira što većina kaže. Ta ženska intuicija je dosta žena dovela do uspjeha jer su jednostavno bolje osjećale sebe, vjerovale sebi i na koncu došle do posla kojeg zaista vole i rade srcem.

Poduzetništvo je neopisivo dobar osjećaj. Imati slobodu odlučivanja, kreiranja i razvijanja svog posla, raditi i pri tom uživati, okružiti se ljudima koji vas nadahnjuju i činiti dobre stvari. Naravno, postoji i onaj dio koji nije tako ugodan – nositi se sa strahom od budućnosti i naplate, papirologijom, konkurencijom.

Što sam na koncu shvatila?

Da me pokreće ljubav prema onome što radim i ljude koje susrećem. No, to ipak nije dovoljno da bi dovoljno zarađivala i bila uspješna. Kontinuirani rad na sebi i edukacija na poljima koje nisam nikada dotakla ili koje sam zanemarila jer me život odnio u nekom drugom smjeru važna je karika da čovjek postane uspješan, bolji, ali i sretniji.

Jassna: Kada razmišljam o ženskom principu, uvijek mi misli idu u ovom smjeru:

Žena ima moć da umiri, da iscijeli, da njeguje, da vidi, da razumije, da podrži, da potakne, da zađe u dubine, da sagleda širine, da preplavi, da ponese, odnese i donese.

Žena posjeduje intuitivnost, kreativnost, mudrost, zrelost, rješenju orijentiran um, odlučnost. Ona je oštroumna, pronicljiva, lukava. Ona je snažna.

Ako osvijestimo i prihvatimo Ženu u sebi, možemo iskoristiti sve ono što nam je dano da u plemenitosti poslujemo.

Ženu ne motivira pohlepa već potreba da nađe win-win rješenje. Stoga, neka nas intuitivnost dovede do točnih rješenja kroz, možda drugima iracionalne, odluke.
Neka nam kreativnost iznjedri nove načine.
Neka nam mudrost pomogne da osvijestimo kada treba pustiti, a kada treba pogurati.
Neka nam rješenju orijentirani um stvori nove prilike.
Neka nam odlučnost utre put za sjajne uspjehe!
Oštroumnost neka donese pravilne procjene.
Pronicljivost prepozna lažnjake.
Lukavost zadovolji sve strane.
Snaga da uvid da shvatimo da je uvijek sve dobro. Čak i kada nam se čini da nije tako.

Foto: privatna arhiva Lane Anderson i Jassne Lune Jozić

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.

Intervju s Lanom u Radio emisiji EKO RADAR

Pročitaj više

Žene i točka - Priroda je ženskog roda

Pročitaj više

Bokashi kompostiranje

Pročitaj više

Gdje smjestiti božićno drvce?

Pročitaj više
Sve novosti