Terasa - produžetak vašeg doma

Feng Shui

26/5/2021

U toplo doba godine život vlasnika vrtova odvija se na otvorenom i na terasama koje za lijepa vremena služe kao produžetak stambenog prostora.

Lijepa terasa zaklonjena od pogleda, udobna sjedaća garnitura, bujni cvjetni grmovi, raskošne tegle s trajnicama omogućit će vam da se osjećate ugodno I sigurno. S druge strane pogled na v rt i lijepu terasu koja je uređena je poput izloga našeg doma koji gostoljubivo  dočekuje posjetitelje.


Koje kriterije zadovoljiti

Prije nekoliko godina  našla sam se pred izazovom kako urediti svoju terasu i zadovoljiti sve kriterije koji su mi bili važni. Štoviše popis nije bio kratak pa sam morala uzeti u obzir vrstu i oblik namještaja, kakvu zaštitu od sunca odabrati, koje biljke posaditi, koje osvjetljenje, kako se zaštiti od pogleda s ulice, vrstu podnih obloga i na kraju objediniti sve elemente koji će stvoriti  sklad i harmoniju kako bi dobila svoje pravo mjesto za opuštanje, zabavu i objed.

Poznavajući detalj da je svaka terasa, balkon ili lođa dio kuće tj. stana morala sam paziti u kojoj se zoni nalazi tj. na kojoj strani svijeta te u skladu s tim odlučiti kako će na koncu izgledati moja terasa.


Feng shui terasa u praksi

Dok su se neke stvari radile doista polako i promišljeno neke su došle vrlo spontano i bez puno  mozganja.  Jedna od najvažnijih stvari bila je kako se zaštiti od jakog ljetnog sunca koje mi je nemilosrdno udaralo u dvije velike staklene stijene.

Ideja je bila da se sagradi drvena pergola  te posade dvije glicinije koje će svojim brzim rastom lijepo prekriti bočnu stranu da me zaštiti od pogleda prolaznika a krovnu da me zaštiti od sunca. Kako je boja kuće bijelo siva odabrala sam ljubičasto plavu boju glicinije da malo oživim prostor i učinim ga zanimljivijim. Ovo je bio trik kako umiriti previse yang energiju s juga jer glicinija je ustvari biljka koja puzi te ima yin energiju koja je meni bila potrebna da bi postigla ravnotežu i sklad. Odabrala sam listopadnu penjačicu jer mi je u jesen i zimu prijeko potrebno svijetlo i sunce koje dobivam samo sa južne strane.


Terasa je na jugu pa sam se mogla odlučiti za drveni ili plastični namještaj. Odabrala sam okrugli stol jer se oko njega lakše mogu kretati i bolje pristaje uz ograničen prostor na dijelu terase gdje sam smjestila sjedaću garnituru. Mjesta je bilo i za ležaljku i malu policu koja mi služi kao dekoracija i odlaganje. Uz rub terase postavljene su tegle sa hortenzijama, božurima i pampas travom. Za podne obloge odabrala sam  keramičke pločice koje imitiraju drvo (drvo hrani vatru –jug) iako sam zamalo odabrala drveni dek no zbog održavanja I cijene ipak su pobijedile pločice.

U samom vrtu  na južnoj strani već je postojala ulična rasvjeta  pa se nisam morala zamarati  dodatnim izvorom svjetlosti a ona je baš bila na pravom mjestu – svjetlost –vatra na jugu. Prostor ispred terase ostavila sam prazan tj. bez biljaka pa se prostire samo travnjak kako bi dobila svoj feniks – niži, otvoren prostor koji mi je potreban za ideje, životnu viziju i pogled u budućnost.  Na kraju travnjaka je zidić visine jednog metra koji je ujedno i međa.

Na lijevoj strani posadila sam dosta raznih začina;  kadulja, majčina dušica, timijan i lavanda  koje držim u teglama i koje moram priznati vrlo dobro uspijevaju. Inače većina začina jako dobro uspijeva na istoku ili jugoistoku pa ako još sadite u gredicama Ili grmovima po 3 ili 4 onda je to pun pogodak.

Desna strana vrta kojoj pripada jugozapad i koja je okrenuta prema glavnoj cesti dobila je 5  lijepih smaragd thuja (čempresa) koji pomažu  u zaštiti od prašine, buke i pogleda.  Prema Feng Shui-u statičnoj metodi možda to i nije najbolje rješenje no to je dokaz da svaki prostor ima priču za sebe i u skladu s njim treba postupati. Ne treba slijepo slijediti sva pravila bez međusobnog razumijevanja čovjeka i prostora.


Upamtite

Vrtni namještaj odabiremo prema zoni u kojoj se nalazi

  • Metalni u Z,SZ i S – može i betonski ili mramorni/granitni
  • Drveni u I,JI,J
  • Kameni u JZ;SI te Z i SZ može i od opeke ili zidani ili drveni no tamnosmeđi okrugli ili elipsasti
  • Staklo izbjegavati


Ne ostavljajte drveni namještaj nezaštićen jer najgore je imati truli namještaj. Bacite sve oštećene ili puknute tegle.

U blizini objekta  poželjno je imati zaobljene oblike

Najbitnije je postići harmoniju – količina namještaja i biljaka i njihove dimenzije moraju odgovarati veličini prostora.

Prilikom odabira biljaka i cvijeća pazite da nemaju trnje, iglice ili oštre listove a izbjegavajte kaktuse i yuke.


Feng Shui će nam donijeti prilike za svjesnijim načinom života, a to znači da primjećujemo okolinu u kojoj boravimo. Nema ničeg tajanstvenog ili neobičnog unutar Feng Shui prakse jer se ona bavi upravljanjem energije životnog prostora koja je stvarna I živa no oku nevidljiva isto kao i energija koju dobivamo da bi napajali naše mobilne uređaje ili koristili internet, tv i ostale elek. uređaje.



Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti