Zašto je AIKIDO odličan izbor za vaše dijete?

Feng Shui

25/1/2024

ZAŠTO JE AIKIDO ODLIČAN IZBOR ZAVAŠE DIJETE?

Kao mama jednog  7 godišnjak tada, (sada 10godišnjaka), okružena silovitim razvojem i upotrebom tehnologija koje su skoro totalno izbrisale normalan fizički i duhovni razvoj djece, nadu ili slamčicu spasa našla sam u Aikidu.

Promatrala sam utjecaj drugih sportova na dijete i jedino ova tehnika mi se posebno svidjela jer uči djecu nenasilnom riješavanju sukoba u svakodnevnici, nema natjecanja, dijete je opuštenije,  nema potrebe za dokazivanjem, svi su podržani, uče se samopoštovanju i razvijaju zdrav odnos prema tijelu i duhu.

Kako to obično bude u svijetu duhovnosti i energije, ono što naša podsvijest traži to naposljektu i nađe a nama je na put došao jedan od aikido majstora Hrvatske.

Čast mi je predstaviti aikido umjetnika Vedrana Rakinića – VedPrakasha, instruktora i osnivača prvog Aikido Yoshinkan Dojo-a centra u Sesvetama, Zagrebu.

 

KAKO SI KRENUO U AIKIDO SVIJET I ŠTO ZA TEBE ZNAČI BITI AIKIDO UMJETNIK?

Vratit ću se u prošlost pa krenuti redom… Majka me sa 3 godine upisala na karate kada je započelo moje odrastanje kroz razne sportske aktivnosti. Kroz dosadašnje iskustvo sam bio natjecatelj i trener, vodio klubove te radio sa jako puno djece i odraslih. Kako je život sam po sebi iscrtavao linije života tako se i moje mentalno stanje mijenjalo iz natjecatelja u ne natjecatelja. Sa time mislim reći da me više nije privlačio oblik treninga kroz pobjedu ili poraz, niti sustav napada i obrane a time i neprihvatljiv princip ozljeđivanja nekoga fizički ili mentalno. Promjena je nastalau glavi a upotpunio ju je aikido kroz svoja tradicionalna načela i vrijednosti. Aikido vještinu otkrio sam sa svojih 15 godina, mada me tada nije toliko privlačila, osjetio sam da ću jednog dana nešto od nje sigurno naučiti a vremenom sam počeo osjećati privilegiju bivanja na tom putu plemenite vještine i prenositi njeno znanje.

Iskreno, nisam birao taj put nego vjerujem da je on odabrao mene, takvog nesavršenog, kao kanal. Vrlo važno je razumijeti da aikido nije sport niti hobi. Aikido je duhovan način života koji potiče razvoj skrivene snage u čovjeku. Život piše stranice koje ne znate kuda će vas odvesti, na taj način aikido se ne bira niti odlučuje jer aikido je prirodan put i umjetnost života. Aikido se ne uči jer je već prisutan u nama,potrebno je probuditi intuiciju koja nas vodi njegovim putem. Budimo promatračii dišimo punim plućima jer istinska umjetnost traži svaku alveolu.        

 

KAKO BI NAM PREVEO NAZIVYOSHINKAN DOJO I  ŠTO ZNAČI NA JAPANSKOM AIKIDO?

Yoshinkan dojo u prijevodu znači mjesto sretnog i pozitivnog uma i ime mu je dao moj pokojni učitelj Kenjiro Yoshigasaki. Kao što je rekao sa aikidom je moguće stvoriti potpuno nov filozofski pristup. Aikido ne mora biti samoobrana jer je obrana isto što i napad. Aikido je put, način na koji se stvori situacija u kojoj je teško napasti. A ako ne dođe do napada, obrana nije ni potrebna. On smatra da je to jedini put mira. Pa i u tim riječima Yoshinkan dojo stvara sretne i pozitivne umove.

Aikido naziv se može objasniti na puno načina, ovdje ću objasniti kratko unutar čega treba vidjeti istinu kroz 3tri japanska kanji (kanđi) znaka : Ai, ujediniti; Ki, duh i Do, put. Ukoliko poznate ili ste proučavali povijest aikida tada na temelju istine o tome  možemo spoznati što zapravo znači svaki znaku nazivu aikido. Kao što je Gandhi rekao da na temelju istine možemo spoznati ljubav, pa tako isto vrijedi i za aikido vještinu.

 

IMAŠ LI I TI SVOG UČITELJA? NAIMESVI SMO UČENICI I UČITELJI PA ME ZANIMA OD KOGA TI UČIŠ I KAKO SE USAVRŠAVAŠ?

Moj sadašnji učitelj zove se Ryuji Shirakawa Sensei koji živi u Japanu, gradu Sendai. Osim što podučava širom svijeta podučava i u svom dojo u u Japanu. Vjerujem da su se naši životi spojili na specifičan način u kojem obojica vjerujemo da je izučavanje Budoanaš životni put. Imam tu sreću da direktno učim od njega jer njegova čistoća srca, uma i tijela pokazuje izrazito tečan i precizan aikido, također pokazuje sve aspekte borilačkih vještina od samih vježbi i prema duhovnosti.

Širom svijeta priznat je kao izvrstan učitelj te spada u ponajbolje aikido učitelje današnjice te je u samom vrhu svjetskog aikida. Svake godine boravi u mom domu gdje me podučava osobno. To je nešto najviše i najbolje što možete dobiti i zamisliti od svog učitelja.Beskrajno sam mu zahvalan što mi je toliko toga dao i naučio me. Veliko srce poput njegovog danas je iznimno rijetko koje pokazuje snagu zmaja u kojem vidim čistoću, poniznost, motivaciju  i nekogatko je budućnost i već sad legenda aikido vještine. Hvala mu na tome.

 

ŠTO SE SVE NUDI U CENTRU I MOGULI SVI VJEŽBATI BEZ OBZIRA NA GODINE?

Naš centar nudi atmosferu u kojoj svaka duša bez obzira na godine može pronaći svoj kutak mira u kojem može nesmetano raditi na sebi, svojim mislima, osjećajima, emocijama, fizičkom i mentalnom zdravlju. Imamo aikido za djecu i odrasle, vježbe pokretljivosti tijela, kondicijske treninge, masažu, meditaciju, individualne treninge, razne seminare, radionice i još dosta toga. Naš pristup je obiteljske naravi,prirodne naravi, bitno nam je da se svaki pojedinac ponaosobno razvija takođeru skladu sa drugima. Duhovno, mentalno,fizičko i socijalno zdravlje nam je bitno za svakog pojednica, za svako dijete i odraslog, za cijelu zajednicu i čovječanstvo.

 

KAKO DJECA DOŽIVLJAVAJU TRENINGE?ČEMU SE NAJVIŠE VESELE?

Rekao bih da je to pitanje za njih ali ću pokušati odgovoriti. Djeca su svakodnevno izložena raznim sukobima i pritiscima od strane svojih vršnjaka ali i od najbližih. Aikido sat upravo tu pruža balans i harmoniju da se svi, nazvat ću to, vrate k sebi i dobro umiju u hladnoj vodi. Da se probude i osvijeste što je uzrokovalo takvo stanje te gdje je nastao nesklad.

Vježbajući djeca nemaju pritisak da budu najbolji i da se natječu jedni s drugima. Svi smo ravnopravni uključujići i mene koji im vodi sat.

Nadmetanje moći nije dobro za čovječanstvo i zato nam je potrebna vještina poput aikida, alate koje nudiim a jednu potpuno novu dimenziju razumijevanja, pruža novu šansu. S toga kada radite s djecom bitno je da se saživite sa njihovim svijetom i pripremite sa napredivno putovanje koje smo zaboravili u odrasloj dobi. Njihovo veselje bazira se upravo na slobodi gdje ništa ne moraju na aikido satu nego da budu ono što jesu i što žele. Ali to ne znači da vlada kaos i nered na treningu. Kada imate dojo (mjesto gdje se vježba) njegova energija potiče djecu da budu u svijetu čarolije, i tu čaroliju zovu imenima poput harmonija, mir, razumijevanje, disciplina, motivacija, istina iljubav…jednom izrekom stvaramo zdravo tkivo društva.

 

 

A ŠTO KAŽU RODITELJI? IMAJU LINEKA OČEKIVANJA?

Djeci je roditeljsko očekivanje jako izazovno područje koje im stvara pritisak. Nekad mi na satu djeca pričaju što zapravno ne žele ali kažu “moraju” jer nemaju drugi izbor. Zato je jako bitno pokušati razumijeti svoje dijete i imati strpljenja u njegovom razvoju. Dijete nije igračka na konce, nego živo biće, svemir za sebe.

Poštujmo djecu jer oni imaju oči koja nikad ne lažu i zapravo uvijek nas pokušavaju nečem naučiti.Poruka mog pokojnog učitelja je da se brojne otežane životne situacije događaju zbog manjka međusobne komunikacije i razumijevanja.

Kad učimo bitno je shvatiti da smo svi u procesu učenja. Ono što nam je lakše je bazirati odnose na sviđanju i nesviđanju, ali kada slijediš aikido put te dvije stavke nisu toliko bitne.Duboki odnos između učitelja i učenika zahtjeva razumijevanje svog učitelja.Najveći problem je ego, svi žele biti posebno rangirani i prihvaćeni, što je nebitno. Zato sviđanje i ne sviđanje nemaju veze sa učenjem. Potrebno je razumijevanje bez očekivanja.

 

PO ČEMU SE AIKIDO RAZLIKUJE ODDRUGIH ISTOČNIH BORILAČKIH VJEŠTINA, NPR KARATEA? KOJE SU PREDNOSTI?

Sve borilačke vještine prenose duboke i snažne poruke. Ne bih uspoređivao niti jednu jer svaka ima svoju široku lepezu znanja. Nije stvar u prednosti i uspoređivanju samih vještinama nego u onome tko ih i kako prenosi.

Ako istinski živite i istražujete vještinu onda ćete zavoljeti zapravo sve, ali u konačnici jedna će izabrati vas ili vi nju te se ukomponirati u vaš karakter.

 

 

ČULI SMO DA JE TVOJ PRISTUP I UČENJE AIKIDA NEŠTO DRUGAČIJI, PA AKO NAM MOŽEŠ MALO PRIBLIŽITI TVOJ NAČINRADA?

Ovo je pitanje za jako dugo dgovor, ali pokušat ću sažeti svoje iskustvo o svom pristupu. Shvatio sam da ukoliko želiš prenositi znanje potrebno je pustiti da djeluje kroz nas kao kanal. Sve ideje i planove jednostavno sam napustio u tome kako i što trebam poučavati jer to bi bila velika pogreška. Sigurno se pitate zašto? Odgovor je jednostavan. Ukoliko je znanje naučeno onda nije vaše i jedino što trebate je biti promatrač i prozračan kanal sa pozitivnom energijom.Zapravo u mom pristupu nema ništa posebno jer smatram da je bitniji život iznad mog života, neke više spoznaje i vodilje. Moje podučavanje stvara mentalitet skromnosti i poniznosti, pomaganje drugima, zahvale što smo se rodili i ono jako bitno pobjede nad samim sobom.

 

KOJI SU PO TEBI NAJJAČI BENEFITI ZA DJECU?

Suočeni životnim izazovima odrasli ljudi zaborave na ono sto su nekoć imali kao djeca i upravo nam ona daju šansu da se ponovo prisjetimo kako je to biti slobodan i bezbrižan, bezbolesti i problema, zabrinutosti i nelagoda. Djeca nam nude posebene duhovne benefite i spoznaje koje nam ako malo bolje promatramo mogu pomoći u transformiranju naših problema.

Djeca su naši najveći učitelji. Podržite ih i samo malo usmjerite. Zamolimo ih da nam pomognu da se prisjetimo što je to ljubav. Njihovim rođenjem rađamo se i mi.

 

BAVIŠ SE AIKIDOM VEĆ DUGI NIZGODINA, MOŽEŠ LI PODIJELITI SA NAMA NEKA ISKUSTVA STARIH POLAZNIKA KOJIMA JEAIKIDO POMOGAO U ŽIVOTU?

Aikido je ljudima koji iako danas možda više ne vježbaju, promijenio i obogatio živote novim spoznajama i promjenama. Kad god ih sretnem njihove esencijalno pozitivne priče mi izmame suze na oči. Zašto je to tako? Jer se kroz vježbanje suočavate sa samim sobom i tu nema muljanja, konačno vidite sebe i svoj um i namjere. Ima raznih ipredivnih istinitih priča. Aikido me odveo čak i do vrhunskih sportaša koji su igrom prilika tražili načine kako poboljšati svoje sposobnosti i to im je promijenilo karijeru i život na bolje. Lijepo mi je kad mi se jave i zahvale a njihove priče imaju posebnu energiju.  Ne želim preuzeti niti milimetar zasluge za njihove uspjehe, jer znanje s kojim raspolažem je posuđeno u svrhu poboljšanje kvalitete života i pomaganju ljudima.

 

MNOGI LJUDI MISLE AKO SE ZNAŠO BRANITI DA JE TO NAJVAŽNIJE, NO AIKIDO ZAPRAVO ZASTUPA DRUGAČIJI STAV. KOJA JE TO ONDA NIT VODILJA KROZ TRENINGE?

 

Nit vodilju možemo pronaći u rečenici osnivača aikido vještine Moriheia Ueshibe (O’Sensei) “Masakatsu agatsu” ili ispravna pobjeda, pobjeda nad samim sobom.

NEMA POBJEDE ILI PORAZA OD PROTIVNIKA JER PROTIVNIKA U AIKIDO-U NEMA. ČAK IAKO IMATE PROTIVNIKA, ON POSTAJE DIO VAS, PARTNER KOJEG SAMO KONTROLIRATE.

Obrana je isto što i napad. Napad je isto što i obrana. Ni u jednoj državi nemate ministra napada nego ministra obrane što je zapravo jedno te isto. Koji je onda smisao napada i obrane?Navesti ću neki svoj primjer.

Jedan od mojih najvećih spoznaja i vodilja razumijevanja aikido vježbanja bila je u Japanu na mjestu gdje je O’Senseiradio misogi pod vodopadom bilo je moje prvo i najmoćnije iskustvo tog tipa pročišćenja. Osjetio sam sužavanje krvnih žila, što je potaknulo brže kretanje krvi, cirkulaciju u cijelom tijelu. Osjećao sam kako mi jačaju stjenke vena i arterija stručno rečeno normalizirao se sustav opskrbe krvi u cjelini,povećavala se učinkovitost cijelog kardiovaskularnog sustava. Ledena voda koja mi je padala po vratu i glavi poticala je tijelo na veću proizvodnju energije za vlastito zagrijavanje. Ta voda utjecala je na koru velikog mozga i poboljšavala rad svih njegovih dijelova.

Nakon svega umni procesi su mi se aktivno ubrzali što je rezultiralo jasnim mislima. Imao sam osjećaj kako mi se mišićna vlakna naglo stežu što je ubrzalo reakciju i cirkulaciju limfe i time pokrenulo metaboličke procese u tijelu. Taj snažni slap i osjećaj neopisive hladnoće mi je uzrokovao pozitivan stres za tijelo i um što je za moju krv značilo proizvodnju raznih hormona. Proživio sam otpor organizma u kojem sam osjetio jako duboko disanje i zasićenje ogromnom količinom kisika te sam time gubio osjećaj umora i pospanosti. Svaku stotinku provedenu ispod slapa osjetio sam da mi metabolizam radi intenzivno i tjera ga da pokreće vatru koja jača imunitet i dobiva novu snagu odnosno otpornost na razne bakterije i viruse. Koža bila je potpuno čista, mladolika i zdrava, sviježa i elastična a tjemekose obnovljeno i čvrsto. Osjećaj je bio duhovan jer sam doživio pročiščenje,izlaskom iz konfort zone doživio sam Misogi, doživio sam nit vodilju vježbanja i pobjedu nad samim sobom.

 

GDJE SE RODITELJI I SVI ZAINTERESIRANI MOGU JAVITI AKO ŽELE POČETI VJEŽBATI I UČITI OVU VJEŠTINU?

Ima puno kvalitetnih ljudi i klubova u Hrvatskoj koji podučavaju aikido za djecu i odrasle, s toga je najbolje malo potražiti preko interneta u mjestu u kojem se nalazite. Moj dojo je smješten u Sesvetama, a dodatne informacije možete pronaći putem linka  https://www.aikidojo.hr/

 

 

 

 

 

 

Od čega se sastoji Feng Shui projekt i što to za vas znači?

Pročitaj više

Feng Shui i Novac -bez cenzure

Pročitaj više

Pripremite dom za mogućeg kupca

Pročitaj više

Da li se Feng Shui može znanstveno dokazati?

Pročitaj više
Sve novosti