Život u skladu s prirodom

Eko dizajn

16/5/2020

Odgovor prirode.

Osnovna težnja svih živih bića u svrhu kvalitetnijeg  života je sigurnost, ravnoteža i lakoća življenja. Feng Shui space design ili škola krajolika daje nam smjernice što, gdje, kako i zašto nešto poduzeti. Kada bi vas netko pitao u kakvom okruženju želite živjeti sigurna sam da bio odgovor bio slijedeći. Pogled na plavo nebo, dovoljno sunca i topline, pogled na zelenilo, čisti zrak, malo  ili nimalo buke, izvor vode, dovoljno prostora za šetnje i bez zagađenja. Sve navedeno čvrsto zagovara Feng Shui space design koji govori o vidljivim ali i nevidljivim obilježjima nekog okružja. Cilj je da osvijestimo što se nalazi u našem bliskom okružju, kako utječe na nas, našu kvalitetu života i da li je moguće nešto mijenjati. Često u potrazi za svojim idelanim domom zaboravljamo gledati na te vanjske faktore koji su itekako važni za zdraviji život. Nije svejedno što se nalazi oko nas, pa tako jedan dječji park, ili šetnica mogu doprinijet i poboljšat kvalitetu vašeg života u znatnijoj mjeri nego stan koji se nalazi u blizini  bolnice, benzinske pumpe ili tramvajske pruge koja je u blizini. Promatrajte što se dešava oko vas, koliko sunca dobivate, da li je bučno, postoji li neki odašiljač u blizini, da li na zgradu udara hladan sjeverni vjetar ili nešto drugo što je neugodno za život.

Osnovni principi škole krajolika.

Feng Shui škola krajolika ili space design koristi simbolično 5 životinja koje su vezane za 4 glavne strane svijeta plus centar u kojem se nalazimo mi sami i od kuda sve promatramo. Kornjača je vezana uz sjever tj začelje te zaštitu, mir i sigurnost stoga u okružju uvijek tražimo ili kreiramo formaciju koja će našem stanu ili kući biti zaštitita tj čuvati će leđa. Zmaj je vezan uz istok, obično lijeva strana nekog objekta (gledajući iz centra) i simbol je vitalnosti, aktivnosti, snage i odlučnosti. Ptica feniks predstavlja ono što je ispred objekta a to se veže uz viziju, kreativnost, ciljeve i nadahnuća. Tigar pak ima mjesto na desnoj strani, pripada  zapadu, te kao takav predstavlja sirovu snagu, čvrstoću, organiziranost no i želju za druženjem i zabavom. Zadnja životinja je zmija i ona predstavlja nas same, tj. centar nekog objekta, karakterizira je mudrost, oprez, moć, kontrola i snaga. Ako se vratimo tisuće godina unazad vidjet ćemo da su drevni ljudi živjeli u pećinama, na povišenom, zaklonjeni od sjevernog vjetra i zaštitom iza leđa te otvorenim i širokim pogledom ispred, obično prema jugu te nešto dalje pristupom vode (rijeka, more i sl) Potpuni isti principi vrijede danas  kada osmišljavate svoju okućnicu, gradite ili tražite novi stan što znači da je idealno pronaći u okružju te 4 životinje a ako ih nema tada ih formirate.

Kako formirati idealno okruženje?

Kornjaču tj zaštitu iza leđa najbolje je naći/ formirati kroz prirodna obilježja poput  šume, stabala, visoke živice, zida ili naposljetku ako sve to nemate onda vam može poslužiti i susjedna kuća/zgrada/stan/zid koji će ”glumiti” zaštitnika. Zmaj lijevo i tigar desno bi trebalo biti neko niže raslinje, grmovi, zidići ili ograde a po potrebi niža kuća/zgrada u odnosu na vašu. Feniks je prostor ispred nas, poželjno otvoren, pogled u daljinu, daje vam mogućnost kreiranja želja i vaše životne vizije a pogled koji puca u daljinu na nešto zeleno je zaista pravo blagostanje.

A što kada nam je pogled neugledan?

U nekim slučajevima okružje ne možemo birati no tada djelujemo iz svog prostora na način da stvaramo slike i forme koji nas stimuliraju  i pružaju pogled na nešto lijepo i ugodno. Uzmimo primjer da imate pogled na napuštenu i neuglednu kuću. Jedan od prijedloga je da na prozor stavite lijepe zdrave biljke koje će djelomično raditi zaštitu od pogleda na van. Ako vam je to spavaća soba tada navucite  zavjese i obogatite taj zid nečim zanimljivim i ugodnim za oko ili samo donju polovicu prozora  prekrijete nekom ljiepom zavjesom a gornji dio iznad  može ostati slobodan kako bi dobili više svijetla. Više je načina kako intervenirati unutar prostora u ovisnosti o kojoj se prostoriji radi i što se želi postići. Kako kreiramo okružje tako će ono kreirati tj utjecati na nas jer prvi podražaj dolazi iz okoline, utječe i prati nas i kad uđemo u svoje stanove ili kuće. Promišljajte  prije kupnje ili gradnje vašeg budućeg doma i nastojte doći u što veći sklad s prirodom.

Superkompostiranje koje dolazi sa istoka - BOKASHI

Pročitaj više

Uređenje interijera sa pričom i poukom

Pročitaj više

Što je to eko dizajn i kako opremiti prostor na održiv način?

Pročitaj više

Otimači energije. Kako potaknuti povoljnu energiju vašeg prostora?

Pročitaj više
Sve novosti